Trefpunt voor volks- en folkmuziek

Stichting Volksmuziek Nederland

Stichting Volksmuziek Nederland

Volksmuziek leeft! Volksmuziek is van alle tijden én voor alle leeftijden. Je kunt er heerlijk naar luisteren of er naar hartelust op dansen – maar wil jij misschien die muziek zelf maken? Dan ben je bij de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) aan het juiste adres.

De SVN is geworteld in de folkbeweging en richt zich van oudsher op de volksmuziek uit Nederland en de omringende landen. Maar ook exotischer stijlen uit Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika en de nabije Oriënt komen aan bod.
Voor het spelen van volksmuziek of wereldmuziek kunnen alle akoestische instrumenten gebruikt worden. Diatonische instrumenten nemen bij SVN hun eigen, speciale plaats in.

Het plezier in het (samen) spelen, staat, naast het verhogen van het niveau van je spel en kennis van de verschillende stijlen in de volksmuziek, hoog in ons vaandel.
De SVN biedt daarom weekendcursussen aan.

Bespeel jij een instrument of zing je, en wil je er beter in worden en je grenzen verleggen? Meld je dan aan voor een spannende cursus of een leuke, leerzame workshop. De ene keer gaan we dieper in op één bepaalde stijl of genre, een andere keer op jouw (of andermans) instrument. Soms ligt de focus juist weer op de expressie en de voordracht van de muziek.

Om op beginnersniveau mee te kunnen doen, moet je je instrument al wel een beetje beheersen – je hebt dan bijvoorbeeld al een jaar les gehad. Ervaring met volks- of wereldmuziek is op beginnersniveau niet per se nodig. Ben je klassiek geschoold? Waag je dan eens op het pad van de vrije, ongetemde volksmuziek!
Op elk weekend is er wel een samenspelgroep voor wie lekker met andere liefhebbers muziek wil maken.
Professionele en doorgewinterde muzikanten uit binnen- en buitenland ( met vaak een bijzondere staat van dienst) maken van elke workshop een unieke belevenis!

De SVN drijft op zo’n 10 gedreven vrijwilligers, die zich in hun vrije tijd inspannen om van elke cursus een succes te maken. Zonder vrijwilligers geen SVN; dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Wellicht heb je een vraag over een specifiek onderwerp of wil je meer aan de weet komen over volksmuziek, een bepaald genre, jouw instrument of iets anders? De SVN maakt gebruik van de kennis van haar achterban om een antwoord op de meest uiteenlopende vragen over volksmuziek te vinden.

Je kunt ons ook volgen op onze Facebook pagina.

Een traditie van tijd, volksmuziek of museummuziek?

Een informatieve video over volksmuziek in Nederland, gemaakt door Julia Morren voor de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de hogeschool van Amsterdam.